Rękawica do kuchni

Rękawica do kuchni.

Aby ochronić ręce przed poparzeniem, zachęcam Was do uszycia specjalnych „łapek”. Łapki mogą być okrągłe, kwadratowe, w kształcie serca, kwiatka, jabłka czy gruszki – zależnie od fantazji i upodobań. W każdym domu znajdą się na pewno resztki ładnych tkanin bawełnianych lub stare ręczniki frotte. Jeśli materiał jest gruby, wytnij dowolny kształt dwukrotnie. W przypadku cienkiej tkaniny, wybrany kształt wytnij czterokrotnie. Najmniej trudne jest uszycie łapki w kształcie dłoni. Jeśli zdecydujesz się na jej wykonanie, zrób najpierw z papieru formę według wymiarów podanych na rysunku.

Formę tę przypnij do poczwórnie złożonego materiału, odrysuj jej kształt i wytnij. Złóż wszystkie cztery części tak, aby wierzch i spód łapki równo nachodziły na siebie. Tak przygotowany materiał sfastryguj blisko brzegu. Teraz przyfastryguj na obwodzie łapki kolorową taśmę tak, aby obejmowała jej wierzch i spód. Przyszyj ją na maszynie. Dół obszyj po dwie warstwy wokół tak, aby otrzymać otwór na rękę. Z tej samej taśmy, którą obszywałaś materiał, zrób pętelkę, na której będziesz zawieszać łapkę (patrz zdjęcie).